| BAHAGIAN KEMASUKAN DAN BAHAGIAN URUS TADBIR AKADEMIK

PAMERAN PENGAJIAN TINGGI GLOBAL (GHEDEX) MUSCAT, SULTANATE OF OMAN

Oleh Idris Johari

Oman - Pameran Pengajian Tinggi Global atau Global Higher Education Exhibition (GHEDEX) Edisi ke-18 telah berlangsung di Oman Convention & Exhibition Centre, Muscat, Sultanate of Oman dari 16-18 April 2018 di dewan konvension yang baru dibina. Ia merupakan satu acara tahunan yang diadakan di bawah naungan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Kerajaan Oman. Pameran itu dirasmikan oleh TYT Dr. Said bin Hamed bin Said Al Rubaii - Setiausaha Agung Majlis Pendidikan di Pusat Oman Convention & Exhibition yang dianjurkan oleh Pameran Perdagangan OITE. Pelajar dari seluruh Kesultanan Oman mempunyai pilihan untuk memilih di antara 200 universiti terkemuka dan kolej yang merangkumi 20 negara di GHEDEX meliputi Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dari Oman, Australia, Cyprus (diterajui oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan - Cyprus), Perancis, Ireland (diterajui oleh Enterprise Ireland), Jordan, Malta, Malaysia (diketuai oleh Education Malaysia Global Services), New Zealand (diterajui oleh Education New Zealand), Poland (diterajui oleh Perspektywy Ed Foundation Fremont), Saint Lucia, Mesir, filipina, India, Qatar, Republik Turki Utara Cyprus, Jerman (diterajui oleh DAAD), United Arab Emirates, United Kingdom & Amerika Syarikat. Penyertaan peserta baru di GHEDEX tahun ini termasuk IPT dari India yang diketuai oleh Persatuan Pendidikan Promosi untuk India, IPT dari Filipina yang diketuai oleh Suruhanjaya Filipina Pendidikan Tinggi dan IPT dari Saint Lucia, Mesir dan Qatar. Pameran ini juga menerima peningkatan kehadiran IPT Awam dan Swasta dari Malaysia, Ireland, UAE, UK & USA.

Edisi GHEDEX yang lepas telah berjaya menarik lebih 25000 pelawat, lebih dari 200 universiti terkemuka dan kolej dari lebih 25 buah negara mengambil bahagian dengan 170 badan-badan dan institusi pendidikan mencakupi penyertaan antarabangsa dan 30 untuk penyertaan tempatan. Kalangan pelajar Oman dan ekspatriat (pelajar antarabangsa) yang ingin mendapatkan pendidikan berkualiti dan peluang untuk melalui latihan dan program perancangan kerjaya berkaitan menjadikan GHEDEX peluang yang tidak dapat dilepaskan untuk mencapai matlamat pendidikan tinggi mereka.

SXDdIAz~